Multidisciplinair: verschillende zorgverleners bekijken uw zitprobleem
Er zijn verschillende invalshoeken om zitproblemen te bekijken en niet één manier is de beste. Het is belangrijk om de verschillende manieren te combineren. Daarom moet het zitteam in ieder geval een revalidatiearts, een ergotherapeut en een fysiotherapeut hebben, en bij voorkeur ook een revalidatietechnicus.
Het onderzoek van uw manier van zitten
Om goed te bekijken welk zitprobleem u heeft, onderzoeken de deskundigen de volgende dingen:
- Uw houding;
De deskundige bekijkt wat er te verbeteren is aan uw houding en wat er niet te verbeteren is aan uw houding.
Ook bekijkt hij wat oorzaak en gevolg is. Stel dat u bijvoorbeeld onderuit schuift in uw rolstoel. Komt dat dan doordat u spasmen heeft, of veroorzaakt het onderuit schuiven juist de spasmen? - Uw rolstoel;
- Lichamelijk onderzoek.
Bij het onderzoek let de deskundige ook op het risico op huidproblemen. Hiervoor kan hij eventueel een drukmeting doen als aanvullende diagnostiek. Hoge druk geeft meer risico op decubitus. Maar er spelen veel meer factoren mee bij het ontstaan van decubitus, zoals uw bewegelijkheid, uw lichaamssamenstelling, uw voedings-staat en andere ziekten die u mogelijk nog heeft. Een drukmeting alleen kan daarom niet voorspellen of u al dan niet decubitus krijgt (Reenalda, 2009).
De deskundige houdt in zijn adviezen na het onderzoek ook rekening met wat u zelf belangrijk vindt om te kunnen doen in uw dagelijkse leven en met uw beperkingen.